Skip to main content

PMS, CMYK, RGB och HEX – vad är skillnaden?

PMS, CMYK, RGB och HEX är alla olika färgsystem som används för att definiera och återge färger i olika sammanhang. När man pratar om färger i den grafiska profilen och logotypen kan det ibland vara lite svårt att hålla isär dem och veta vilken färgkod som kan användas vid vilket tillfälle. Här går vi igenom dem och som exempel kommer vi att använda en färg från en av våra kunders grafiska profil.

Varför behövs olika färgkoder?

Om vi ser det ur ett varumärkesbyggande perspektiv så är färgerna en viktig del i att skapa igenkänning. Därför vill vi så långt det är möjligt att färgerna alltid visas på ett enhetligt sätt, oavsett kanal. I de grafiska profiler vi skapar anger vi därför färgkoder som passar för olika användningsområden. Det är en utmaning att få detta enhetligt då många yttre faktorer kan påverka. När det gäller tryck påverkar vilken maskin som trycker, luftfuktigheten i rummet, valet av papper och till och med olika batcher av samma papper. Därför kan det bli en viss skillnad på samma folder som tryckts vid olika tillfällen och kanske även på olika tryckerier.

Digitalt är det olika typer av enheter (mobil, dator, läsplatta mfl.) och inställningar för ljus och färger på skärmar som gör det utmanande. Men vi har en del knep här som vi med åren anammat för att få till det på bästa möjliga vis. Så när du anlitar oss för att ta fram färger till en profil kommer du få det så likt det bara går. Men då blir det också olika färgsystem som används vid olika tillfällen.

Så se till att använda rätt färgkod för rätt ändamål och ha i åtanke att det kan bli skillnader i olika medier och vid olika tryck. Tryck gärna en större omgång direkt för att säkerställa att alla har exakt samma färg men gör ett provtryck innan. Det kan kosta en slant att få ett provtryck men kan vara väl värt det.

De olika färgsystemen och när de ska användas

PMS

PMS står för Pantone Matching System och är en universell standard när det kommer till färg inom tryckindustrin. Varje färg representeras av ett unikt namn och/eller nummer och det är en fast färg, det vill säga den har inga skiftningar och ser alltid likadan ut. Detta system är framtaget av företaget Pantone som varje år uppdaterar med fler färger. Färgkoderna kan se lite olika ut, vilket vi kan se i exemplet nedan med vår kund Ekovisas profilfärger.

 

Färgkoder angivna i PMS.

Ger du tryckeriet en PMS-färg för profilprodukter och skyltar kommer den alltid att se likadan ut oavsett tryckeri. Däremot kan valet av papper, om du trycker marknadsmaterial med PMS-färger, påverka utfallet. Obestruket eller bestruket papper påverkar exempelvis upplevelsen av färgen. När vi tar fram en grafisk profil gör vi alltid provtryck för att se resultatet.

 

Profilprodukter tryckta i färger som är angivna i PMS.

 

CMYK

CMYK är en förkortning av Cyan, Magenta, Yellow och Key color (svart). CMYK-färgerna används precis som PMS också för tryck men främst för marknadsmaterial på papper som visitkort, anteckningsblock, foldrar och affischer. Det trycks som små punkter som du kan se om du tittar på väldigt nära håll. Grundfärgerna fördelas enligt den CMYK-kod som har angetts, dvs hur stor del som ska vara cyan, magenta, yellow och svart. Värdet är någonstans mellan 0 och 100 och ju högre värde desto skarpare och klarare blir just den färgen. För Ekovisas beigea färg blir CMYK-angivelsen 6/11/18/0, dvs 6 % cyan, 11 % magenta, 18 % yellow och 0 % svart.

 

Trycksaker tryckta i färger som är angivna i CMYK.

 

RGB och HEX

När det kommer till färg som ska visas på skärmar finns det två typer av färgkoder som båda bygger på samma system, RGB och HEX (eller hexadecimal som det egentligen heter). RGB står för Red, Green och Blue. Precis som för CMYK anges det hur mycket av varje färg som behövs för att skapa en blandning och dessa värden kan anges mellan 0 och 255, där lägre värden ger mörka färger med mycket svärta i och högre värden blir ljusare. Den beige färgen blir i RGB 241/228/212. Den kan också översättas till en HEX-kod, de består alltid av sex siffror och börjar med ett #-tecken. De första två tecken representerar röd, de mittersta två representerar grön och de sista två blå. Varje par tecken kan ha ett värde mellan 00 och FF, där 00 är lägsta intensitet (inget av den färgen) och FF är högsta intensitet (full färg). HEX-koden #000000 blir svart och #ffffff blir vit.

RGB och HEX används för skärmbaserade medier, båda har liknande användningsområden men HEX-koden är lite mer vanligt förekommande vid webbdesign.

 

Datorskärm och mobil med färger som visas i RGB eller HEX-kod.

Hoppas detta hjälpte dig att förstå de olika färgsystemen lite mer och när de ska användas. Behöver ni hjälp med en ny grafisk profil är du välkommen att höra av dig. Här hittar du mer information och kan se hur vi hjälpt andra företag.